Regülatör Nedir ?

Regülatör Nedir ?

Regülatör, özellikle trafo mesafelerinin çok uzak olduğu kırsal kesimler ile organize olmayan sanayi bölgelerinde fabrikalar ile aynı trafoyu paylaşan yapılar için gerekli sistemlerdir. Bu tip yerlerde özellikle trafoya yakın yerlerde kademe ayarından dolayı normalden yüksek voltaj alınmakta, uzak yerlerde ise normalden daha az voltaj alınmaktadır. Regülatör, bu tip yerlerde enerjinin kademe ayarını lokal olarak yapılıp, bireysel voltajın normal seviyelerde alınmasını ve elektronik sistemlerin ihtiyaç duydukları voltajı almalarını sağlar.

Şebeke geriliminde meydana gelen yükselme, düşme ve tüm dengesizlikleri engelleyerek, gerilim regulasyonu sağlayan cihazlara Regülatör adı verilir. Frekans, güç, hız, basınç, gerilim ve akım gibi çeşitli fiziksel büyüklükleri, belli bir düzeyde sabit tutabilen ve bu elemanları değiştirerek tekrar sabit tutabilen bir cihazdır.

 Regülatörler; enerjinin farklı etkenler sebebiyle düşmesi veya yükselmesi için yapımı gerçekleştirilmekte olan elektrik cihazları olarak karşımıza çıkarlar. Bu cihazlar elektrik enerjisini içerisinde yer alan donanımsal parçalar vasıtasıyla enerjiyi düşürür ya da yükseltir. Yapmakta olduğu bu enerjiyi düşürme yahut yükseltme işlemlerini bünyesinde mevcut olan elektronik devre aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Sanayilerde üç fazlı regülatörlerin kullanımı tercih edilmekte olup konutlarda ise tek fazlı olan regülatörlerin kullanımı tercih edilmektedir.

Otomatik voltaj regülatörü nedir? Otomatik voltaj regülatörü teknolojinin gelişimi ile hayatımıza girmeye başlayan statik ve mikroişlemcili olarak çeşitleri olan, kademe ayarını manuelden çıkararak otomatik olarak kendisi yapan regülatör çeşitlerinin genel adıdır. Bu sayede çıkışta almak istediğiniz voltajı tanımladığınız değerde -90V, +50V’u geçmeyecek şekilde alabilirsiniz. Otomatik voltaj regülatörleri de aşırı gerilimler için kullanılmaz.

 Regülatör seçimi nasıl yapılır? Regülatör seçimi, sisteminizin tek fazlı veya üç fazlı olmasına göre ve kurulu gücünüze göre uzmanlar eşliğinde seçilir. Voltaj ayarını yapmak istediğiniz ürün ya da sistem için belirlenen Watt değerini VA değerine dönüştürüp, uygun olan tip size sunulacaktır

Regülatör Kullanım Alanları

Şebeke enerjisinin farklı faktörlerden dolayı düşmesi ya da yükselmesi elektrikle çalışan cihazlara zarar verebilir. Regülatörler şebekeden gelen dalgalı elektrik enerjisini içerisindeki donanımsal parçalar ile istenilen seviyeye getirir. İhtiyaca göre enerjiyi düşürür veya yükseltir. Bu enerjiyi düşürme veya yükseltme işlemleri içerisindeki elektronik devre ile yapılmaktadır. Sanayiler için üç fazlı Regülatörler, konutlar için ise tek fazlı regülatörler tercih edilmektedir.

Regülatör bunun yanında elektronik olarak sağlanan koruma sayesinde ayar sahası dışındaki gerilim düşme ve yükselmelerinde, çıkış gerilimini elektromekanik olarak kesip, buna bağlı olarak oluşabilecek muhtemel hasarları önler. Her türlü bilgisayar sistemi, fax, fotokopi,tıp ve laboratuar cihazlarında, ev ve işyeri aydınlatması, komple daire ve ofis beslemelerinde, imalathaneler ve atölyelerde emniyetle kullanılır. Regülatör şebekeye seri bağlanır.

Trafo ve hassas yapıdaki varyak sayesinde çıkışta gerilim regülasyonu yapmaktadır.